Ett av målen med försäljningen var att underlätta expansionen till fler marknader i Norden.

Carsten Jensen

Före detta VD

368
OMSÄTTNING 2023, MSEK
85
ANTAL ANSTÄLLDA 2023
1993
GRUNDADES
2021
FÖRVÄRVAT

Ett levande entreprenörskap

24 år gammal grundade han CKJ Steel. Det blev början på en tillväxtresa med några av världens största och mest dynamiska life science-bolag. För tre år sedan sålde Carsten Jensen sitt företag till Indutrade. Därmed togs nästa steg i utvecklingen av detta levande entreprenörskap.

Ända sedan starten 1993 har danska CKJ Steel utvecklat avancerad utrustning för produktionsprocesser, främst för kunder inom life science. Idag tar företaget fram rostfria tryckkärl, tankar, rörsystem och kompletta processlösningar till sina kunder. Vid sidan om life science arbetar man även med andra branscher där kraven på utrustningen är omfattande, bland annat biotech, livsmedel, energi och offshore.

Carsten Jensen var bara 24 år när han startade CKJ Steel. Han valde att bygga sitt entreprenörskap kring en övertygelse som ännu idag utgör företagets DNA.

– Vi slog tidigt fast att våra egna krav skulle vara högre än kundernas. Det är så vi säkrar att vi ligger på topp, förklarar han. Kanske är vi lite dyrare än konkurrenterna, men levererar alltid på tid och med högsta tänkbara kvalitet.

Kraven på kvalitet är hårda i de branscher företaget arbetar med. Säkerhetsaspekterna är också många. Det gör att allting som har med produkter och tillverkningsprocesser att göra måste dokumenteras på ett omfattande sätt.

Växa med life science

Förenklat börjar många projekt med att kunden tar fram en så kallad User Requirement Specification (URS), där grundkraven på utrustning för produktionsprocesser beskrivs. Baserat på detta tar CKJ Steels ingenjörsteam sedan fram förslag på en lösning. Efter godkännande monteras utrustningen ihop vid företagets verkstad, som är dimensionerad för att ta fram stora och avancerade processlösningar i rostfritt stål.

– Med tiden har vi byggt upp partnerrelationer med många kunder. Det gör att vi tidigt i ett samarbete kan lösa praktiska frågor och snabbt hitta den bästa lösningen tillsammans med dem.

Danmark är huvudmarknaden och den givna knutpunkten för life science-företag i Norden. Här finns Medicon Valley med dess internationella kluster av stora, innovativa verksamheter inom farmakologi, bioteknik och medicinteknik. Idag är Novo Nordisk den klart största framgångssagan, vilket CKJ Steel dragit nytta av.

– I arbetet med dessa kunder måste vi kunna hantera allt högre krav och förväntningar och om vi har viljan och förmågan att klara detta så utvecklas vi som företag och växer. Detta är en av förklaringarna till våra framgångar.

– Lika viktigt är det att våga följa sina instinkter, känna åt vilket håll vinden blåser och sedan utveckla verksamheten i den riktningen, poängterar han.

Framgångsfaktorer

En stark vinnarinstinkt är ytterligare en framgångsfaktor Carsten lyfter fram när han sammanfattar företagets fina utveckling. Den bidrar han själv till, dels genom att vara synlig och inspirera medarbetarna i vardagen, dels genom att säkra att alla vet vilka målen är. Oavsett om det handlar om de övergripande affärsmålen i hela företaget eller målen i ett specifikt kundprojekt.

– Lyckas man med detta så tror jag att de övriga framgångarna följer mer eller mindre automatiskt, för alla vill vara del av ett vinnande team. Detta med vinnarinstinkt är dessutom något vi lägger stor vikt vid när vi rekryterar nya medarbetare.

En annan framgångsfaktor är att hela tiden försöka arbeta snabbare och ta fram bättre och billigare lösningar till kunderna – och satsa på mer krävande ingenjörsprojekt.

– För att klara detta gäller det att alltid vara nyfiken, våga utmana hur vi arbetar och försöka erbjuda lösningar som är svårare eller annorlunda än konkurrenterna, säger Carsten.

Behålla företagskulturen

2021 togs ytterligare ett steg på utvecklingsresan då Indutrade förvärvade CKJ Steel. Företaget hade då uppvaktats av flera potentiella köpare.

– Några av dessa erbjöd till och med ett högre pris, men vi valde ändå Indutrade. En orsak var att vi ville behålla vårt namn, vår struktur och företagskultur. Detta var Indutrade tydliga med att vi skulle få göra, säger Carsten.

Ett av målen med försäljningen var att underlätta expansionen till fler marknader i Norden. För detta krävs en större organisation med andra typer av kunskaper och erfarenheter, vilket Indutrade kan bidra med.

– Vi känner att vi har ett tydligt stöd i de framtida tillväxtplanerna. Dessutom finns det andra kompetenser vi har nytta av, bland annat kring hållbarhet där vi kan få hjälp att minska vårt klimatavtryck.

Ökad digitalisering

Ständiga förbättringar är således en självklar del i företagskulturen och ett förhållningsätt som bidragit på den framgångsrika tillväxtresan. Ett aktuellt exempel på detta är det digitaliseringsprojekt som Carsten och kollegorna nu driver med full kraft.

– Inom ett par år kommer vi att vara helt digitaliserade och arbeta med allt från AI till avancerad robotteknik. Det här skapar värde för kunderna. Via de uppkopplade system vi nu utvecklar kan de i realtid följa med i utvecklingsarbetet av utrustningen för produktionsprocesser som vi tar fram åt dem, avslutar Carsten.

Carsten Jensen

Före detta VD

Våra entreprenörer berättar

För att på bästa sätt förstå hur vi arbetar och vad det innebär att vara en del av Indutrade kan du här läsa berättelser från några av de entreprenörer som sålt sina bolag till oss. Vad har förvärvet inneburit för dem och hur ser de på Indutrade som ägare?