Delårsrapport 1 januari – 31 mars 2021
Första kvartalet 2021
|
VD-kommentar
Förbättrad efterfrågan och fortsatt bra resultat.
Första kvartalet
Efterfrågan i det första kvartalet var sammantaget god och förbättrades jämfört med föregående års höga nivå. Utvecklingen varierade fortsatt mellan bolag, segment och länder. Order-ingången uppgick till 5,7 miljarder, en ökning med 5 procent organiskt, och var 12 procent högre än nettoomsättningen. Den starkaste tillväxten var fortsatt inom medicinteknik och läkemedel, men även infrastruktur, vindkraft och processindustri utvecklades positivt. Många bolag med kunder inom verkstadsindustrin noterade en förbättrad efterfrågan under kvartalet jämfört med föregående år, men inom flygindustrin och den marina sektorn var efterfrågan fortsatt svag. Affärsområdena Measurement & Sensor Technology och Fluids & Mechanical Solutions visade mest gynnsam organisk ordertillväxt, med positiv utveckling i de flesta segmenten.
Omsättningen ökade med 3 procent organiskt och uppgick till 5,1 miljarder kronor. Den starkaste utvecklingen var inom affärsområdena Industrial Components och Benelux, till stor del driven av segmentet medicinteknik och läkemedel. Svagast var den organiska utvecklingen inom affärsområdena Finland och Flow Technology. I Finland påverkades affärsläget fortsatt av en sämre efterfrågesituation på grund av pandemin och i affärs-området Flow Technology var jämförelsesiffrorna från samma period föregående år höga.
EBITA-resultatet ökade med 16 procent till 713 miljoner kronor, motsvarande en EBITA-marginal om 13,9 (12,4) procent. Det är ett rekordresultat för ett första kvartal och sju av åtta affärsområden förbättrade sina marginaler, med den starkaste utvecklingen i affärsområdena Industrial Components och Benelux. Förbättringarna drevs primärt av fortsatt positiv utveckling bland bolag inom medicinteknik och läkemedel, men även av god kostnadskontroll och bra utveckling bland nyförvärvade bolag.
Under kvartalet påverkades många bolag av förlängda ledtider och störningar i leverantörskedjorna vilket resulterade i något försvårade leverans- och faktureringsmöjligheter. Ett stort antal av våra bolag noterade även prisökningar från leverantörer under slutet av kvartalet. De sammantagna effekterna på koncernens nettoomsättning och resultat bedöms dock vara begränsade.
Sedan årsskiftet har majoriteten av de korttidsarbeten som initierades i början av pandemin avslutats och endast ett fåtal bolag hade under kvartalet delar av personalen permitterad.
Varulagren för jämförbara enheter fortsatte att minska något och bidrog tillsammans med det positiva resultatet till ett förbättrat kassaflöde. Koncernens finansiella ställning är alltjämt god med en relativt låg skuldsättningsgrad. Indutrade har under kvartalet erhållit kreditbetyget BBB-, med stabil utsikt från S&P Global Ratings, vilket motsvarar investment grade och är ett bevis på vår stabila affärsmodell. Betyget stärker vår position och attraktivitet ytterligare på kreditmarknaderna.
Förvärv
Under kvartalet slutfördes fem förvärv med en total årsomsättning om nästan 500 miljoner kronor. I januari förvärvades det finska bolaget Pistesarjat som är inriktat på avancerade kabelsystem för bland annat värme- och frostskydd, och det nederländska bolaget Fire Proof, en distributör inom passivt brandskydd. I februari förvärvades den tyska MedTech-leverantören Tecno Plast fokuserande på renrumsmonterade single-use system samt PTFE- och silikonslangar, och nederländska Typhoon som är specialiserat på omrörnings- och blandningssystem bland annat till kunder inom segmenten livsmedel, kemi och läkemedel. I mars välkomnade vi nederländska Efcon Water som är inriktade på produkter för provtagning och mätning av avloppsvatten.
Inflödet av intressanta företag är bra och vi ser möjligheterna till framtida förvärv som goda. Tack vare vår lokala närvaro drivs förvärvsprocesserna vidare trots fortsatta restriktioner för fysiska möten och resor.
Utsikter
Vi förväntar oss ett successivt förbättrat allmänt efterfrågeläge. Våra starka segment, som till exempel medicinteknik och läkemedel, bedöms fortsätta på en god nivå, men med något lägre tillväxttakt. Påverkan av pandemin gör dock affärsläget alltjämt något osäkert med fortsatta lokala restriktioner och nedstängningar. Störningar i leverantörskedjorna med förlängda leveranstider bidrar till osäkerheten. Allteftersom aktivitetsnivån tilltar bland bolagen kommer gradvis även kostnadsnivåerna att öka.
Vår framgång bygger till stor del på decentraliserat beslutsfattande av engagerade VD:ar som arbetar nära kunden och agerar på möjligheter och utmaningar. Jag är övertygad om att vi även framöver kommer att kunna hantera förändrade marknadsförutsättningar på ett agilt och framgångsrikt sätt och har därmed goda förutsättningar för fortsatt konkurrenskraftigt värdeskapande.
Bo Annvik, VD och koncernchef
NoteraDenna information är sådan information som Indutrade AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades för offentliggörande genom följande kontaktpersoner den 29 april 2021 kl. 8.00. För ytterligare information vänligen kontakta:Bo Annvik, Verkställande direktör, |
Rapporten kommenteras på följande sätt:En webbsänd presentation av rapporten kommer att hållas den 29 april kl. 9.30 via följande länk:https://tv.streamfabriken.com/indutrade-q1-2021 För att ta del av presentationen via telefon och ställa frågor ring: SE: +46 8 505 58 375 UK: +44 333 300 90 31 US: +1 8 335 26 83 96 |